top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Chorvátske more našim volejbalistom neprialo

Updated: Mar 19, 2021

Reprezentácia Slovenska U 17 vo volejbale neuspela na turnaji v chorvátskom Zadare. Tím, v ktorom mal až trojnásobné zastúpenie Volejbalový klub mesta Stará Ľubovňa (VKM), sa boril s problémami pri testovaní na covid-19 už od svojho príchodu k moru. Niektorých našich chlapcov na palubovku organizátori nepustili.


Z prvej fázy kvalifikácie stredoeurópskej zóny o postup na letné Majstrovstvá Európy sa tak naši členovia vrátili so siedmym miestom a veľkými rozpakmi.


NENASTUPOVALI V PLNEJ SILE

Pre chlapcov mal byť turnaj v prímorskom Zadare vrcholom ich doterajšej kariéry. V skupine chceli poraziť minimálne Chorvátov a zabezpečiť si účasť v ďalšej fáze kvalifikácie. Žiaľ, okolnosti mnohé zmenili, a to najmä v negatívnom svetle. „Na zápasy sme nemohli nastúpiť v plnej sile. Dôvodom boli testy na covid-19, ktorých výsledky nám domáci organizátori na obidva zápasy v skupine oznámili až po ich odohratí. Proti Chorvátsku sme hrali prakticky s „béčkom“, žiaľ, prehre sme nezabránili. Ak by sme boli v plnej sile, určite by to bolo naopak,“ priblížil nám cestou zo známej dovolenkovej destinácie Marek Kseňák, asistent reprezentačného trénera a zároveň hlavný tréner VKM.

Slovenský tím tiež zarazil postup chorvátskych organizátorov, keď testovaním podmienili aj hráčov, ktorí už koronavírus prekonali. Všetci členovia nášho národného tímu vzišli z testovaní negatívni.



PRE CHLAPCOV VKM NOVÁ SKÚSENOSŤ

Pre hráčov VKM bola medzinárodná konfrontácia na turnaji podobného formátu prvou v ich dobre rozbehnutej kariére. Jedna z opôr Slovenska, blokár Šimon Reľovský doplatil na organizátorov. Aj on musel čakať na výsledky testov, čo ho stálo dôležité úvodné dva zápasy, ktoré sa hrali minulý piatok, teda v jeden deň. „Bola to pre mňa úplne nová skúsenosť na takejto medzinárodnej úrovni, hoci som hral len jeden zápas proti Izraelu. Žiaľ, aj v ňom nám chýbali hráči. Od organizátorov to nebolo korektné, ale taký je život, hlavu hore a ideme ďalej,“ povedal krátko po príchode domov kmeňový hráč VKM.

Nahrávač Adam Nemergut mal to šťastie, že nastúpil vo všetkých troch zápasoch. „Za prínos považujem, že sa v mužstve podarilo posilniť tímového ducha. Osobne som získal mnoho cenných skúseností a rozhľad, ktoré mi v budúcnosti pomôžu lepšie využiť svoj potenciál. Ukázalo sa, že v porovnaní s konkurenciou je čo zlepšovať, som však veľmi vďačný, že som zažil atmosféru reprezentácie na vlastnej koži,“ povedala opora VKM Stará Ľubovňa.


Trojica zo Starej Ľubovne. Zľava Šimon Reľovský, Marek Kseňák a Adam Nemergut.


DRUŽSTVO TRÉNOVALO VÝRAZNE MENEJ AKO OSTATNÍ

Cesta autobusom zo Zadaru na Slovensko trvala približne 11 hodín. Hráčom i členom realizačného tímu následne zabezpečila Slovenská volejbalová federácia odvoz z Trenčína do ich bydlísk. „Chlapci bojovali a nabrali ďalšie skúsenosti. Náš problém bol však v tom, že sme, ako tím, mali pre platné opatrenia na Slovensku odtrénovaných dokopy asi desať dní, kým ostatní súperi 130 dní. Navyše v zápasoch, keď sme pre oneskorené výsledky testov nemohli nastupovať v plnej sile, nehrali chlapci na svojich postoch. Je to zložité pre vyspelých extraligistov a nieto ešte pre mladých volejbalistov,“ podotkol Marek Kseňák.


NÁDEJ ŽIJE

Národný tím sa počas pobytu v Chorvátsku pohyboval mimo bubliny, v podstate nebol vyslovene mimo kontaktu s ostatnými hotelovými hosťami. V Zadare boli podľa M. Kseňáka otvorené aj reštaurácie. „Pozitívne je, že sme napokon turnaj všetci prežili v zdraví,“ poznamenal tréner, pre ktorého to bola premiéra v súťažnom zápase pri reprezentácii.

Podľa neoficiálnych informácií plánuje slovenská strana k turnaju v Chorvátsku podať sťažnosť a výhrady k organizácii. Dôvodom by mali byť napríklad aj neskoré výsledky testov a v podstate neumožnenie nastupovať na palubovku v plnej sile. Ak by sa na diplomatickom poli podarilo uspieť, dávalo by to nádej, že sa výber dostane do ďalšej fázy kvalifikácie v máji.


Peter Rindoš, foto: archív


Výsledky Slovensko U 17:

- Slovinsko 0:3

- Chorvátsko 1:3

- Izrael 0:3


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 10 (17. marec 2021)

bottom of page