top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Mesto nemá vyčlenené bývanie pre bezdomovcov

Updated: Apr 16, 2021

Mesto Stará Ľubovňa nemá k dispozícii núdzové bývanie pre prípady bezdomovcov a obyvateľov, ktorí sa náhle ocitnú bez strechy nad hlavou. Pôvodná izba na núdzové prespatie tzv. nocľaháreň na Ul. SNP sa najskôr nevyužívala, neskôr dlhodobo obsadila rodinou, ktorá sa ocitla v núdzi a koncom roka 2018 sa dom musel pre zlý technický stav zbúrať.



Ešte pred 15-timi rokmi vytriedená izba s tromi posteľami pre bezdomovcov sa veľmi neujala, nutný tu bol poplatok a stanovený režim príchodu v triezvom stave.


Z KRÁTKODOBÉHO BÝVANIA TRVALÉ  

Aj dom č. 16 na Ul. SNP, ktorý by mal byť pôvodne určený na núdzové prechodné bývanie je obsadený dlhodobo a praská vo švíkoch. „V dome č. 16 býva 42 nájomcov, ktorým sa predlžujú zmluvy, ale títo ľudia naozaj nemajú kam ísť, pritom technický stav domu musíme tiež postupne riešiť,“ povedala Mária Raššová, vedúca sociálneho odd. MsÚ.

Ako poznamenala, nedávno mesto muselo pritom riešiť ľudí na ulici, podarilo sa to cez finančný príspevok z humanitárnej pomoci ešte z prvej vlny pandémie. „Klientovi sme pomohli so žiadosťou a týmito financiami si dokázal zaplatiť dočasné bývanie na Jarmočnej ulici na turistickej ubytovni, bývalom internáte. Neskôr sa naštartoval a brigádnickou prácou si už vie zabezpečiť ďalšie poplatky na toto bývanie,“ priblížila M. Raššová. Iný prípad sa týkal dôchodcov, ktorým pomohli sprostredkovať nocľaháreň v Prešove.

Dom na Ul. SNP, kde bola izba pre bezdomovcov, musel byť zbúraný kvôli zlému technickému stavu.


OCITLI SA POD MOSTOM

Mesto Stará Ľubovňa malo pôvodne pre prípady núdze vyčlenený aj byt na Ul. 1. mája, poslúžil aj napríklad rodine z Popradskej ul., ktorá v ňom preklenula obdobie, kým si opravila dom po požiari. Dnes tento byt služobne využívajú učiteľky ZUŠ. „Rysuje sa garsónka v bytovom dome Lentilka, len musíme naozaj zvažovať jeho využitie, aby sa z dočasného nestalo bývanie trvalé,“ poznamenal primátor Ľuboš Tomko. Upozornil tiež na to, že sú prípady, ktoré akúkoľvek pomoc mesta odmietajú. „Mali sme prípad, keď ľudia prespávali pod mostom, kde bol veľký prievan a zima a našu pomoc odmietli, neskôr si sami vyriešili situáciu u príbuzných,“ pripomenul primátor.


Stabilných bezdomovcov ale mesto Stará Ľubovňa podľa mestskej polície nemá. „Sú to takzvaní migrujúci bezdomovci, ktorí sa cez deň zgrupujú pri Tescu alebo inde, ale na noc sa stiahnu ku kamarátom, niekedy idú do iného mesta,“ povedal náčelník Oskár Ščigulinský. Ako ale poznamenal Peter Hrebík, predseda sociálnej komisie pri MSZ, do budúcnosti budú hľadať cestu, aby mesto malo pripravené bývanie pre ľudí bez domova, minimálne unimobunku.

Mesto sa aktuálne v súvislosti s  epidemiologickou situáciu uchádza o štátnu dotáciu, ktorá by umožnila prenajatie dvoch unimobuniek a sociálnych zariadení slúžiacich na zabezpečenie miesta výkonu karantény pre ľudí bez domova, ktoré by v budúcnosti mohli byť využívané aj na iné účely.

foto: ĽMS


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 12 (30. marec 2021)




bottom of page