top of page
  • Peter Rindoš

Maličká Katka sa vzoprela osudu, rodičia boj nevzdávajú

Ešte keď bola Katka v mamkinom brušku, diagnostikovali jej vážnu chorobu. Rázštep chrbtice bol pre rodičov, Miňa zo Starej Ľubovne a jeho manželku Katku ako zlý sen. Potrebovali sa z neho čím skôr dostať a všetku silu vrhnúť do pomoci milovanému dieťatku. Na začiatku absolvovali náročný zákrok v ďalekej Brazílii, najbližšie ich zas čaká nákladná operácia vo Viedni. Ak by ste chceli 21-mesačnej bojovníčke Katke pomôcť, môžete tak urobiť cez zakúpenú vstupenku na Vianočný benefičný koncert 25. decembra.


Otec Miňo s manželkou a dcérkou Katkou.


Rodičia vopred vedeli, že ich čaká neľahká úloha. Lekári, vtedy ešte nenarodenému dieťatku zistili diagnózu, ktorá postihuje chrbticu a miechu. Štatisticky ju máva jeden z tisíc novorodencov. „Keď nám to lekár oznámil, nezmohla som sa ani na jedno slovo. Jediné, čo zo mňa vyhŕklo, boli horké slzy. Aby toho nebolo málo, Katke sa nevyvinula aj jedna oblička. Nejak sme ale začať museli,“ rozhovorila sa mamička Katka.


Maličká bojovníčka v inkubátore.


OPERÁCIA NA DRUHEJ STRANE ZEMEGULE

Krátko po určení diagnózy rodičom poradil lekár, že jednou z najlepších možností by bola operácia na druhej strane zemegule. Rodičia tak s počatým dieťatkom vycestovali do brazílskeho Sao Paulo. „Operácia sa konala laparoskopicky, žiadne rezanie. Trvala sedem hodín. Keď lekárka oznámila manželovi, že malá je v poriadku, všetkým sa nám uľavilo. Podstatné bolo, aby vydržala aspoň do 32. týždňa, čo sa aj podarilo,“ opísala dôležité okolnosti mamička Katka.

Očakávaná dcérka napokon prišla na svet v 33. týždni tehotenstva. Rodičia hýrili šťastím. Bola maličká a zraniteľná, lekári ju načas uložili do inkubátora. „Katka sa možno nikdy nepostaví na nôžky, nádej tu ale stále je a je fajn, ak vám ju dávajú aj niektorí lekári. Jeden nám raz povedal, že Katka bojuje a chce tu byť s nami. Pokiaľ ide o osud, s tým sa musí človek vyrovnať,“ poznamenal milujúci otecko Miňo.


KATKU BY ZA NIČ NEVYMENILI

Kolotoč nespočetných návštev v zdravotníckych zariadeniach je u Hudákovcov na bežnom poriadku. Všetko to sprevádzajú aj nákladné liečby. „Z okolia a od známych dostávame veľkú podporu. Človek, kým je zdravý, tak si neuvedomuje, čo ho môže postretnúť. Hlavne teraz vidíme mnohé deti, ktoré trpia možno oveľa viac. Pre každého rodiča je to ťažké, ale my sa snažíme nič nevzdávať. Sme radi, že Katku máme. Robí nám radosť, a to je hlavné. Nevymenili by sme ju za nič,“ povedal so slzami v očiach starostlivý otecko, ktorý podotkol, že nádej im dáva aj priazeň a podpora od príbuzných i známych.


Rodinka cíti podporu okolia.


NÁROČNÉ ZÁKROKY V RAKÚSKU

Najnovšie sa rodičia s malou Katkou chystajú na zákroky k špecialistovi do Viedne. Mimochodom, rovnakého ortopéda navštevuje mnoho pacientov zo Slovenska. Katke by mal operovať obidva bedrové kĺby, čo bude nielen fyzicky, ale finančne náročné. Len základné potreby vyjdú na najmenej 15-tisíc eur. „Už keď sme lekára v Rakúsku navštívili po prvýkrát, dal nám nádej, že Katka sa raz postaví na nožičky. Povedal nám, že určite nie je zbytočné, čo pre Katku robíme. Jeho prístup bol neuveriteľne ľudský,“ zhodli sa obaja rodičia, ktorí sú oporou nielen svojej ratolesti, ale aj jeden druhému. Dobrosrdečnosť ľudí, ktorí im cez rôzne zbierky pomáhajú, si veľmi cenia. „Každému jednému sme veľmi vďační,“ odkázali aj v mene nádhernej Katky jej milujúci rodičia.


Peter Rindoš, foto: archív MH


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 47-48 (15. decembra 2020)

bottom of page