top of page
  • Anna Lazorčáková

Koľko lásky darovali Staroľubovňania?

Aj Stará Ľubovňa ukázala, že v tomto predvianočnom čase vie ukázať srdce. Zapojila sa do celoslovenskej výzvy Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Aj keď sa najprv nenašla žiadna kontaktná osoba pre mesto, napokon si výzvu vzali na starosť Gabriela Kravčáková a Lenka Miklošková, ktoré majú k starším ľuďom veľmi blízko, keďže pracujú v tunajšom Domove pre seniorov.

Na prvej (25. novembra) a druhej (1. decembra) zbierke sa vyzbieralo 231 krabíc. Ďalšia zbierka sa konala 4. decembra.


UJDE SA VIACERÝM

„Minulý rok naši starkí dostali tieto krabice, z ktorých sa neuveriteľne tešili. Boli milo prekvapení, že ktosi - kto ich vôbec nepozná, im takto nezištne chcel obohatiť vianočné sviatky,“ uviedla G. Kravčáková.

Do zbierky sa zapojili nielen jednotlivci, ale i Mládežnícky parlament s Centrom voľného času i školy a samosprávy, napr. ZŠ na Levočskej i Komenského ul., ZŠ Za vodou, Gymnázium T. Vansovej, MŠ v Chmeľnici a obec Vyšné Ružbachy. „Aj napriek dištančnému vzdelávaniu si našli čas priniesť do školy krabičky plné sladkostí, kníh, drobností, vlastnoručne vyrobených prianí a darčekov, ktoré iste potešia,“ priblížila učiteľka z Gymnázia T. Vansovej Tatiana Matoľaková.

Všetky vyzbierané a darčekmi naplnené škatule poputujú k seniorom. „Pre Domov pre seniorov sme potrebovali vyzbierať 140 balíkov. Keďže sa ich nazbieralo viac, chceme ich posunúť aj ostatným zariadeniam, a to pre Senior residence vo Vyšných Ružbachoch, Denný stacionár sv. Demetera v Údole a Dom Charitas sv. Jána Almužníka v Novej Ľubovni,“ prezradila nám jedna z dobrovoľníčok, ktorá tieto dary zbierala v priestoroch KPC pod Chrámom Matky ustavičnej pomoci.

Študentom z Gymnázia T. Vansovej sa podarilo vyzbierať 53 krabičiek. Aj Daniela Repková pridala do škatule svoje prezenty.


AJ KÚSOK SEBA

Projekt oslovil aj viacerých Staroľubovňanov. Do krabíc vkladali po jednom darčeku z uvedených kategórií (niečo voňavé, sladké, slané, teplé, na čítanie alebo na pamiatku), no pridávali do nich aj niečo navyše.

Spraviť niekomu radosť počas sviatkov sa rozhodla aj Slávka Venglarčíková. „Mám mamku v zariadení pre seniorov. Krabicu od topánok som zobrala manželovi, do nej sme dali hygienické potreby, voňavku, keksíky, sušienky, cukríky, krém na ruky, vreckovky. Pribalili sme aj vianočný pozdrav s fotkou mojich synov,“ prezradila darkyňa. Do výzvy sa síce zapojila prvýkrát, no plánuje tak urobiť aj na budúci rok.

„Je to krásna myšlienka ako potešiť starkých, a to hlavne v týchto ťažkých časoch. Zabalili sme niečo sladké, slané, niečo na zahriatie ako čaj, kávu, teplé ponožky, kozmetiku, krížovky, priložili sme aj vianočné prianie a rúška, ktoré sú dnes tak potrebné. Zabalili sme dve krabice, pre dedka a pre babku. Nemala som od topánok, tak som si trošku pomohla už hotovými vianočnými krabicami, ktoré mi ležali nevyužité v skrini,“ prezradila nám Zuzana Slodičáková, ktorá sa do charitatívnej akcie zapojila tiež prvý raz, no určite nie poslednýkrát.

Krabice nosili darcovia osobne od 23. novembra do 6. decembra.


K ADRESÁTOM

Krabice boli podľa organizátorov naozaj bohaté. Kontaktné osoby ich na konci zbierky skontrolovali, triedili ich pre babky a dedkov, prípadne dopĺňali, aby každý dostal viac-menej rovnaký darček. Následne ich odnesú do zariadení sociálnych služieb. „Vážim si a ctím si ochotu ľudí, ktorí sa zapojili do projektu. Ďakujem v mene starkých za lásku, ktorou naplnili každú jednu krabicu, za ich štedré srdce, pretože do krabice od topánok sa naozaj zmestí veľa lásky,“ uzavrela G. Kravčáková.


FAKTY

Celoslovenská zbierka v číslach

Ročník: III.

Odovzdaných krabíc: 22 900

Zapojených zariadení: 386

Kontaktných osôb: 120


Anna Lazorčáková,

foto archív


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 46 (8. december 2020)

bottom of page