top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Kino bude musieť začať od nuly

Updated: Nov 6, 2020


Návštevnosť v Kine Tatra v Starej Ľubovni klesla oproti minulému roku takmer o dve tretiny. Kino ukončilo dohodu s tromi uvádzačmi a podalo žiadosť na podporu kín z Audiovizuálneho fondu.


Počas roka sa v kine premietalo v mesiacoch január, február, marec, jún, júl, august a september. Počas týchto mesiacov prišlo do kina 6031 návštevníkov. V roku 2019 ich bolo viac ako 17-tisíc. „Dúfame, že sa v decembri znova rozbehneme. Čakali sme na nové tituly, ktoré by nás aspoň trochu potiahli, žiaľ, všetko je odložené na neurčito,“ povedal vedúci kina Pavel Mrug.


Audiovizuálny fond (AVF) vyčlenil zo sumy  700-tisíc eur, z podpory ministerstva kultúry, 500-tisíc eur pre prevádzkovateľov kín na Slovensku. Aj kino Tatra podalo žiadosť na podporu kín z AVF. Následne bola žiadosť podporená sumou 2 500 €. „V požiadavkách získania príspevku bola podmienka premietať do konca roka každý týždeň aspoň dve predstavenia, z toho 50 % slovenských filmov z pripojeného zoznamu. Žiaľ, kiná boli celoplošne uzavreté a zatiaľ nevieme, či sa podmienky na splnenie kritérií upravia, alebo dokonca zrušia, aby sme príspevok mohli dostať,“ uviedol P. Mrug.


Zrušili tri pracovné dohody Podpora z fondu stačiť nebude. Premiéry filmov sa presúvajú na neurčito. Ľudia sú pri návšteve takýchto prevádzok veľmi opatrní, čo je vidieť aj v štatistikách návštevnosti za tento rok. „Museli sme ukončiť pracovné dohody s troma uvádzačmi a už teraz vidíme, že aj keď kino obnoví svoju prevádzku, budeme začínať skoro od nuly. To znamená, že našou úlohou bude znova naučiť ľudí chodiť do kina, tak ako to bolo v roku 2015, keď sme prvýkrát otvárali,“ skonštatoval P. Mrug. Kino Tatra oslávilo 10. októbra päťročnicu.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách v č. 39 (20. október 2020) 

bottom of page