top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

JEDENÁSTKA ROKA: Naj-hráčom Bjalončík

Updated: Jul 3, 2020


DSC_1044

Funkcionári Okresného futbalového zväzu zorganizovali tento rok už druhý ročník ankety Jedenástka roka okresnej futbalovej ligy. Anketa prebehla v tradičnom formáte – desať trénerov okresnej ligy zostavilo svoju najlepšiu jedenástku hráčov na jednotlivých postoch, súčtom hlasov sa potom vykryštalizovala najlepšia jedenástka. Vyhodnotili tiež najlepšieho trénera, rozhodcu a hráča okresnej ligy.


Slávnostné vyhodnotenie ankety a odovzdanie ocenení sa konalo na sklonku roku 2018. Slávnostného aktu sa zúčastnili členovia výkonného výboru a predsedovia odborných komisií OFZ, zástupcovia futbalových klubov, dlhoroční funkcionári vo futbalovom hnutí a predstavitelia Východoslovenského futbalového zväzu.

DSC_1068

V úvode slávnostného zhromaždenia odovzdali pri príležitosti životného jubilea 75 rokov zaslúžilým činovníkom futbalového hnutia Michalovi Fuchsovi a Rudolfovi Kovalčíkovi pamätné odznaky. Ďalej už nasledovalo ocenenie hráčov, ktorí sa dostali do najlepšej jedenástky. Najlepším brankárom sa stal Juraj Zolnerčík z Vyšných Ružbách, ktorý nastúpil vo všetkých zápasoch  a navyše strelil súperom päť gólov, čo je na brankára nezvyčajné. Medzi ocenených sa dostal aj mladý, ešte len 18-ročný Marek Arendáč z Novej Ľubovne, ktorý sa môže popýšiť deviatimi strelenými gólmi v prebiehajúcej sezóne.„Futbal ma veľmi baví a je pre mňa formou relaxu. Je to dôvod, prečo chodím na tréningy a zápasy. Futbalisti sú jedna veľká rodina, dobre sa poznáme a sme kamaráti. A ak sa občas ocitnem na zemi, nie je v tom zlý úmysel, ale bežný chlapský súboj,“povedal nádejný strelec.

K jedným z najskúsenejších hráčov okresnej ligy patrí Michal Orechovský z Jakubian, ktorý svojimi výkonmi presvedčil 7 trénerov, ktorí mu dali hlasy.„Myslím si, že som sa dostal do povedomia trénerov svojou hrou za tie dlhé roky, čo hrám futbal. Ocenenie samozrejme potešilo, je to vďaka za tie roky, čo sme hrali okresný futbal. Hrávam v zálohe, páči sa mi tam, vytváram šance útočníkom, pomáham aj smerom dozadu,“prezradil ocenený záložník.

Najlepším hráčom okresnej ligy s najväčším počtom získaných hlasov sa stal  útočník Radoslav Bjalončík z Veľkého Lipníka. Odborníci ho hodnotia ako hráča s mimoriadnou futbalovou inteligenciou, ktorý si už, okrem iného, zahral aj za okresné mesto. Čím pri hodnotení zaujal trénerov?„Možno ich upútali dlhoročné dobré výkony, ktoré som podával v tejto súťaži, poznajú ma už od 20 rokov, čo hrávam futbal. Mám z ocenenia veľkú radosť, nečakal som ho a užívam si to. Ja som taký futbalový univerzal, viem zahrať v zálohe, obrane aj útoku, futbal mám rád odmalička a nájdem si každý deň 2-3 hodinky na tréning. Futbal ma napĺňa, nič nemusím robiť nasilu,“vyznal sa najlepší hráč okresnej ligy.

DSC_1081

NAJ-TRÉNEROM ČOPIAK, ARBITROM FURTKEVIČ

Najlepším trénerom okresnej súťaže sa stal kormidelník TJ Sokol Jakubany Marek Čopiak, charizmatický, mladý, stále iba 28-ročný muž. „Naše mužstvo je jeden veľmi dobrý kolektív, hráči sa navzájom rešpektujú, myslím si, že je tu prirodzená atmosféra, kde jeden voči druhému má úctu, rešpekt. Zároveň sme veľmi dobrí kamaráti, tvoríme jeden celok aj mimo ihriska, a to je kľúčové v našich stretávkach na futbale. V tejto sezóne by sme chceli vyhrať okresnú súťaž a obhájiť víťazstvo v okresnom pohári. Chceme hrať dobrý futbal, potešiť našich divákov, mať radosť z hry. Ak by sme skončili prví, potom sa budeme zamýšľať, čo ďalej,“ vyznal sa nádejný tréner.

Za najlepšieho rozhodcu roka vyhlásili Miroslava Furtkeviča, úspešného mládežníckeho trénera, ktorý rozhodovanie berie ako „vedľajšiu činnosť“.„Mojou výhodou pri pískaní zápasov je to, že mnoho chlapcov som niekedy trénoval, takže ich poznám, možno je tam prirodzený rešpekt, ale snažím sa pískať objektívne,“skonštatoval najlepší arbiter.

Predseda OFZ potvrdil, že vyhlásenie najlepšej jedenástky roka sa stane tradíciou a budú v ňom pokračovať i v ďalších rokoch.„Aj za tých ťažkých podmienok, keď veľa ľudí odchádza za prácou mimo okres, sme sa dokázali udržať, máme v tejto sezóne v súťaži o jedno mužstvo viac. Za najväčšie pozitívum považujeme fakt, že máme 24 mládežníckych  mužstiev na rôznej vekovej úrovni, a to je veľký prísľub do ďalšej práce na futbalovom poli. Potešila nás aj nová umelá hracia plocha, kde môžeme organizovať rôzne turnaje hlavne pre mládež. Budeme pokračovať v organizácii súťaže o pohár Predsedu OFZ, aby sme pri nízkom počte klubov zvýšili počet odohratých zápasov,“zhodnotil prácu okresnej futbalovej organizácie jej predseda Jozef Kovalčík.

Text a foto: Ján Petrus


Článok  bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 1 (8. január 2018)

bottom of page