top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

FOTO Kedysi a dnes

Porovnávajme premeny miest a obcí! Súťaž s Ľubovnianskymi novinami, kde hľadáme porovnania lokalít na fotografiách, pokračuje. Posielajte snímky – minulé i súčasné! Najaktívnejších prispievateľov odmeníme v závere roka.



V dnešnom výbere z rubriky prinášame pohľad na Námestie sv. Mikuláša z priestoru „nešťastne riešenej úžiny“ medzi meštianskymi domami - budovou Gurmen a pamätnej Dukly.

Snímka „Kedysi“ bola vyobrazená na pohľadnici poslanej prostredníctvom pošty v Podolínci z 5. marca 1934. Vtedy bol roh budovy Dukly riešený so vstupom do obchodu so zmiešaným tovarom - tabakom, vínom, alkoholom a iným. Súčasný otvor je zamurovaný a označený logom banky, ktorá už dlhšie sídli v priestoroch prízemia budovy. „Pri tomto zábere si možno niektorí zaspomínajú aj na podnik Srdiečko, ktorý bol v 90-tych rokoch navštevovaný hlavne mladými. V súčasnom Gurmene bol v tom čase nemenej známy podnik, kde sa okrem iného čapovalo aj naše chutné pivo Zipser. V pozadí záber zachytáva kostol sv. Mikuláša, ktorý „v novo-bielom šate“ zvýraznil naše malé, ale prekrásne námestie dýchajúce históriou na každom kroku,“ napísal nám autor dnešnej časti Jozef Majerniček.


red.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 35 (21. september 2022)

bottom of page