top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Cyklistka zrazila chodkyňu! Nedávny prípad z cyklotrasy je varovaním

Updated: Jul 25, 2021

Cyklotrasa v Starej Ľubovni je hlavne v teplom počasí hojne navštevovaná. Okrem cyklistov prichádzajú aj korčuliari, športovci na skejtbordoch, na elektrických kolobežkách, ale i mamičky s deťmi a kočíkmi či psami. Všetci by sa tu mali vzájomne rešpektovať. Nedávny prípad ale nasvedčuje opak.

Vyhľadávaná cyklotrasa v Starej Ľubovni prináša aj nepríjemnosti. „Na cyklotrase ma zozadu zrazila cyklistka. Musela som absolvovať ošetrenie na pohotovosti - chirurgii. Liečba bude trvať dlhšie..., mám dobrého anjela strážneho. Išla som pritom pešo po kraji na pravej strane,“ pripísala nám čitateľka Helena. Ako dodala, prekvapilo ju, že niektorí cyklisti tam jazdia rýchlo a bezohľadne ako pretekári.


VYHNITE SA NEPRÍJEMNOSTIAM!

Pravdou je, že cestička pre cyklistov je určená predovšetkým pre cyklistov, pričom sa po nej jazdí vpravo. Môžu ju ale použiť aj ľudia na lyžiach, korčuliach, kolobežke, skejtborde alebo na inom obdobnom športovom vybavení, ak tým ale neobmedzia ani neohrozia cyklistov.

„Po cestičke pre cyklistov sa iní účastníci, ako sú uvedení vyššie, pohybovať nesmú, čo platí aj pre chodcov, medzi ktorých patria aj osoby, ktoré tlačia detský kočiar. Je to hlavne z toho dôvodu, že chodci patria do kategórie účastníkov cestnej premávky, ktorí sú najzraniteľnejší vzhľadom k tomu, že kolízie s nimi často končia zraneniami. Pre pohyb chodcov je určený najmä chodník,“ vysvetlil Pavol Sitár, riaditeľ Okresného dopravného inšpektorátu OO PZ v Starej Ľubovni. Ako dodal, slovo rešpekt tu preto treba zdôrazniť. Každá kolízia sa tu totiž posudzuje za určitých okolností ako dopravná nehoda.


DOBRÉ RADY

  • Polícia upozorňuje nemotorových účastníkov cestnej premávky, aby za zníženej viditeľnosti pri pohybe po cestách, nezabúdali aj na zásadu byť videní a vyberať si oblečenia svetlejšej farby, pričom je dôležité používať vhodné reflexné doplnky,

  • pripomína vodičom motorových vozidiel dodržiavanie dostatočného odstupu pri míňaní sa s cyklistami a chodcami pri ich obchádzaní, vzhľadom k tomu, že to výrazným spôsobom vie zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky,

  • tiež dodržiavanie rýchlosti jazdy vozidiel tak, aby bol vodič vozidla schopný zastaviť vozidlo na takú vzdialenosť, na ktorú má náležitý rozhľad. 


foto: E.F.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 26, 27 (7. júl 2021)


bottom of page