top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Bez kávy ani deň? Čo všetko (ne)vieme o tomto mimoriadne obľúbenom nápoji

Ak aj vy patríte k zanieteným kávičkárom, ktorí si nedokážu deň predstaviť bez kávy, robíte dobre. Asi žiaden nápoj sa v odborných kruhoch nedočkal toľkých výskumov a štúdií. Benefitov je viac ako negatív.


Bohatá na antioxidanty

Podľa vedcov môže prospech kávy spočívať v jej antioxidačných vlastnostiach, ktoré môžu zabrániť poškodeniu buniek alebo ho oddialiť. Kávové zrná totiž obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú rozkladať voľné radikály spôsobujúce poškodzovanie buniek. Nahromadenie voľných radikálov zvyšuje zápaly v tele a prispieva k chronickým ochoreniam. Aj preto neustále počúvame, že by sme mali konzumovať potraviny a nápoje bohaté na antioxidanty. Ak kávu pijete pravidelne, dodávate svojmu telu pravidelnú dávku antioxidantov. V prírode sa tieto látky bežne nachádzajú v niektorých potravinách, no aby ich naše telo obsiahlo v dostatočnom množstve, museli by sme ich jesť na kilá. Určite však urobíte dobre, ak do svojho jedálnička zaradíte čučoriedky, maliny, brusnice, ale i avokádo, brokolicu, cviklu, cesnak, fazuľu či sezam. Tie patria, okrem kávy, medzi TOP zdroje antioxidantov.


Oddiali Alzheimera?

Niektoré výskumy naznačujú, že káva môže pomôcť chrániť pred určitými neurodegeneratívnymi poruchami, vrátane Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

Pitiu kávy by sa preto nemali vyhýbať ani ľudia v staršom veku. Práve naopak.

Podľa štúdie publikovanej v Science Daily sa ukazuje, že pitie kávy môže dokonca znížiť riziko Alzheimerovej choroby. Vedci 10 rokov sledovali 200 ľudí v produktívnom veku, ktorí pravidelne pili kávu a skúmali, či jej príjem ovplyvnil rýchlosť ich kognitívneho poklesu. Výsledky ukázali súvislosť medzi kávou a niekoľkými dôležitými markermi súvisiacimi s Alzheimerovou chorobou. Účastníci štúdie s vyššou spotrebou kávy mali nižšie riziko prechodu na miernu kognitívnu poruchu, ktorá často predchádza Alzheimerovi. Pitie väčšieho množstva kávy prinieslo u týchto ľudí pozitívne výsledky v oblastiach, ako sú plánovanie, lepšia sebakontrola, pamäť a pozornosť. Podľa vedcov je dôležité naďalej sledovať vplyv kofeínu na funkcie ľudského mozgu.


Môže piť kávu každý?

Vždy platí, že by ste mali veriť svojmu lekárovi a spoľahnúť sa na jeho názor, pretože najlepšie pozná váš zdravotný stav. Rovnako tak urobte, ak trpíte cukrovkou či vysokým krvným tlakom. Väčšina odborných štúdií však kávu ani pri týchto diagnózach „nezakazuje“. Dokonca sa ukázalo, že pitie kávy môže predchádzať vzniku cukrovky.



S cukrom alebo bez?

Každý máme „to svoje“, ale ideálne je, ak kávu pijete bez cukru. Ak to však nepôjde, zvoľte namiesto klasického cukru, ktorý je príliš kalorický, radšej nízkokalorické sladidlo, napr. stéviu. Nezabúdajte však na to, že kofeín sa nachádza aj v iných potravinách a nápojoch. Ak obľubujete horkú čokoládu, energetické či kolové nápoje, ich súčasťou je tiež kofeín. Mimochodom, ak sa rozhodujete medzi kávou alebo energetickým či kolovým nápojom, vyberte si radšej kávu. Pridané látky v ostatných spomínaných nápojoch, najmä éčká, umelé sladidlá a farbivá, majú na zdravie viac negatív ako pozitív. Ale ako vo všetkom, aj pri pití kávy sa držte hesla: všetko s mierou. Vyhýbať sa alebo obmedziť kávu by mali tehotné a dojčiace ženy, dospievajúci a ľudia, ktorým to odporučí lekár.


Ďalšie pozitíva, ak ste kávičkári

Pri chudnutí – podľa niektorých výskumov môže káva podporiť aj chudnutie, keďže vplýva na ukladanie tuku, zdravie čriev a pravidelné vyprázdňovanie. Jedna štúdia tiež zistila, že ľudia, ktorí konzumovali kávu, mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú fyzicky aktívni.
Depresia – niektoré výskumy zistili, že pitie kávy môže byť spojené s nižším rizikom depresie. Pitie približne štyroch šálok kávy denne je podľa výskumov spojené s výrazne nižším rizikom depresie v porovnaní s pitím iba jednej šálky denne.
Môže chrániť pred ochoreniami pečene – zaujímavé je, že viaceré štúdie naznačujú, že káva by mohla podporovať zdravie pečene a chrániť pred jej chorobami, napr. stukovatenosťou. Pitie viac ako dvoch šálok kávy denne bolo spojené s nižším výskytom zjazvenia pečene.
Podporuje zdravie srdca – pitie kávy môže prospieť aj zdravému srdcu. Zvýšený príjem kávy bol spojený s výrazne zníženým rizikom srdcového zlyhania. Na druhej strane, kofeín môže ovplyvniť hladinu krvného tlaku, preto si ľudia s kolísavým krvným tlakom musia konzumáciu kávy sledovať, v závislosti od výšky svojho krvného tlaku a nasadenej liečby. 
Môže ovplyvniť športový výkon – Káva obsahuje kofeín, ktorý stimuluje centrálny nervový systém. Kofeín pomáha bojovať proti únave a zvyšovať hladinu energie. Aj preto je obľúbený aj medzi športovcami, najmä ak chcú zlepšiť svoj výkon a zvýšiť hladinu energie. Nápoje s obsahom kofeínu majú za cieľ posilniť výkon, najmä ak sa užijú pred cvičením. 

Dagmar Baluchová, ilustračná foto: pixabay.com

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 24 (22. jún 2022)





bottom of page