top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Annamária Mikulík vytvorila umelecké suveníry pre Spiš

Updated: Dec 21, 2020

Na Slovensku už päť rokov funguje projekt suvenir_contemporary art&craft, ktorý pomáha dostať medzi komerčné suveníry originalitu a umeleckosť. Tento rok sa presunul do spišského regiónu. Na projekte spolupracovala aj talentovaná produktová dizajnérka Annamária Mikulík pôsobiaca na medzinárodnej scéne súčasného dizajnu.


Dekoratívne objekty Ruby z ručne fúkaného skla, inšpirované gotickými maľbami na Spiši.


NAMIESTO MAGNETKY, KÚSOK UMENIA

Všetky suveníry sú inšpirované lokálnym prostredím. Jedným z cieľov projektu je, aby sa umenia mohol dotknúť každý. „Oslovila ma autorka projektu, Nina A. Šošková, aby som ako produktová dizajnérka na ňom participovala. Veľmi rada som sa pridala k umelcom z rôznych sfér od grafického dizajnu cez sochu, keramiku, maľbu,“ povedala A. Mikulík, ktorá je držiteľkou významných ocenení za produktový dizajn.


Na začiatku tvorby umelci uvažovali, pre akú cieľovú skupinu budú tvoriť. Výsledný produkt mal byť praktický, aby zákazníka, ktorý navštívi Spiš, prilákal. „Pri navrhovaní rada skúšam limity rôznych materiálov. Aj pri tvorení suvenírov som uvažovala o hmotách ako mydlo, vosk alebo aj papier, koža, prípadne sklo,“ pripomenula Staroľubovnianka, ktorá je držiteľkou Ceny primátora mesta Stará Ľubovňa za rok 2019.


SPIŠ AKO KLENOT

Spiš je jej srdcovou záležitosťou a chcela ho vyjadriť ako vzácny klenot Slovenska, ktorý má historické bohatstvo aj prírodné krásy. „Už od detstva nasávam jeho atmosféru. Myšlienky mi pri procese tvorby napádali spontánne. Inšpirovala som sa sýtou farebnosťou gotických malieb s použitím tých najvzácnejších pigmentov, tvaroslovím drahokamov zobrazených na gotických oltároch,“ zhrnula umelkyňa, ktorá náš kraj považuje za perlu Slovenska. Tak vznikla séria dekoratívnych objektov Ruby s nadčasovou gráciou.


MYDLO S ROLNIČKOU

Pri návrhu myslela na to, aby bol suvenír tiež spotrebný. „Uvažovala som tak, akoby som si suvenír priniesla z cudzej krajiny. Prostredníctvom neho by som chcela ostatným sprostredkovať chuť alebo vôňu danej oblasti, niečo, na čo by mi zbytočne nesadal prach. Preto som sa rozhodla pre kozmetický produkt - mydlo. Má okrem dekoratívnej funkcie aj úžitkovú,“ uviedla A. Mikulík, ktorá preferuje minimalizmus.


Mydlo purity s plátkovým zlatom


Všetky mydlá sú v tvare gule. Niektoré obsahujú pravé plátkové zlato alebo je vo vnútri gulička, ktorá má predstavovať perlu. „Pre deti som vytvorila mydlo s rolničkou, ktorá vydáva zvuk. Chcela som, aby vzbudila ich pozornosť a umývali si ruky s radosťou,“ dodala A. Mikulík.


Spektrum suvenírov doplnila koženou kabelkou inšpirovanou geometriou gotickej architektúry. Všetky práce umelcov zapojených do projektu budú vystavené v Galérii umelcov Spiša. Termín je predbežne posunutý na január – máj 2021.


foto: archív A. M.


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 44 (24. november 2020)

bottom of page